Храна

Мигранти с таланти представят: украинска седмица

Мулти култи колектив 19 април 2022, 09:13
Шоколадово кадифе Марина Миндова

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.


Всички сме наясно с положението в Украйна. Затова този месец решихме да ви покажем сладкото лице на страната чрез 3 торти, начело със знаменитата Наполеон. Представя ни ги Марина Миндова - бесарабска българка от Одеска област. Като млада се мести в Молдова, където учи висше образование и работи в Министерството на културата като строителен инженер - занимава се с изграждане на кина, театри, читалища и др. През 1983 г. със съпруга й случайно се запознават с две семейства българи, които минават през Кишинев на път за Киев. Ражда се едно невероятно приятелство, при което семействата си ходят всяка година на гости. Марина и мъжът й се местят в България през 1998 г. Поради българския си произход бързо получават и гражданство. Марина е кулинар по душа и по време на ковид кризата се ориентира към създаването на торти за близки и приятели. Днес ни споделя три от любимите си.
Торта Наполеон

За 8 парчета

За крема:
750 + 100 мл прясно мляко на стайна температура
200 + 100 г захар
50 г краве масло на стайна температура
3 жълтъка на стайна температура
1 ½ с.л. бяло брашно
1 ½ с.л. нишесте
1 пакетче ванилия

Наполеон

750 мл от млякото се кипва в тенджера. След това се слага на водна баня и вътре се добавят 200 г захар и маслото. Бърка се на ръка. В отделен съд на ръка се разбиват жълтъците с останалата захар. Добавят се брашното, нишестето и 100 мл мляко и се разбърква добре. Сместа от купичката се изсипва при млякото в тенджерата, разбърква се добре и се вари на водна баня до сгъстяване (около 10 мин.). Накрая се слага ванилията и отново се разбърква. Слага се свежо фолио директно върху крема, за да не хване коричка. Оставя се да изстине напълно на стайна температура.

За корите:
400 г бяло брашно
200 г краве масло, замразено за 1 нощ
125 мл студена вода
Щипка сол

Брашното се пресява в купа. Маслото се вади от фризерa, настъргва се на едро ренде направо в брашното и с пръсти се стрива на трохи. Работи се бързо, без да се меси, за да не се разтопи маслото. Най-добре е маслото да се вижда в тестото. В средата се прави кладенче, където се сипва водата със солта. Бързо се омесва и тестото се разделя на 8 равни топчета (най-добре да се премери с кухненска везна). Топчетата се слагат в хладилника в купа с капак. Докато топчетата се охлаждат, фурната се загрява на 200 градуса. Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. Едно по едно всяко топче се разточва на кръг и се изрязва с чиния с диаметър 22 см. Остатъците от тестото се запазват и също се изпичат накрая. Топчетата се пекат едно по едно за около 10-12 мин. до леко порозовяване. Оставят се да изстинат напълно.

Сглобяване и украса:
Всяка кора се намазва с равно количество крем (най-добре да се измери с кухненска везна) - една върху друга до приключване на продуктите. Накрая тортата се намазва с крем отстрани. Цялата се увива в свежо фолио, стяга се в ринг за торта, за да се оформи добре. След това рингът и фолиото се свалят. Опечените остатъци от тестото се мелят в чопър на трохи и тортата се поръсва с тях отгоре и отстрани. От хартия за печене се режат лентички, с които тортата се увива отстрани. Отново се слага рингът и тортата се оставя да престои 1 нощ в хладилника, за да се напои хубаво с крема.

Торта Шоколадово кадифе

За 8 парчета

За блата:
240 г бяло брашно
55 г какао на прах
250 г бяла захар
10 г сода бикарбонат
3 г сол
280 г прясно мляко на стайна температура
60 г краве масло на стайна температура
60 г олио
2 яйца на стайна температура
18 г оцетна киселина 9% (продава се в руските магазини, може да се замени с ябълков оцет)

Шоколадово кадифе

Фурната се загрява на 165 градуса. В дълбока купа се пресяват брашното и какаото. Добавят се захарта, содата и солта, след което се разбъркват леко. Прави се кладенче в средата и там се изсипват млякото, маслото, олиото и яйцата. Всичко се разбърква с миксер на ниска скорост. Добавя се оцетът и пак се разбърква. Дъното на форма за торта с диаметър 21 см се застила с хартия за печене и се сипва сместа за блата. Пече се около 1:00 - 1:15 часа, като се проверява за готовност с клечка за зъби. Когато е готов, блатът се вади и се изчаква около 15 мин. да се охлади във формата. След това формата се освобождава и се оставя да изстине напълно на стайна температура. С помощта на специален нож за рязане на блатове се режат 3 еднакви блата по височина. Най-горната неравна част (шапка) се запазва.

За крема:
120 + 220 г подсладена сладкарска сметана (поне 30-35% масленост)
120 г тъмен шоколад (поне 50% какао)
15 мл бренди или коняк (по желание)

120 г от сметаната се загрява хубаво на водна баня. Добавят се 120 г ситно нарязан шоколад. Разбърква се с шпатула до гладкост. Ако се ползва бренди или коняк, се добавя. След това сместа се покрива плътно със свежо фолио, за да не хване коричка. Охлажда се в хладилника за около 30 мин. Останалите 220 г сметана се разбиват с миксер до меки върхове (внимава се да не се втвърдят). Сметаната с шоколада се изважда от хладилника, разбърква се и се добавя в сметаната. Разбърква се с миксер на ниска скорост, докато стане пухкава (не твърда). Отделят се около 2-3 с.л. крем за страните на тортата, а останалият се разделя по равно (най-добре да се ползва кухненска везна) и се намазват блатовете. Оставя се в хладилника да стегне за около 1-2 часа.

За глазурата:
100 г подсладена сладкарска сметана (поне 30-35% масленост)
80 г тъмен шоколад (поне 50% какао)

Сметаната се загрява на водна баня, а ситно нарязаният шоколад се добавя в нея. Разбърква се добре с шпатула и охладената торта се залива с глазурата. С отделения крем се мажат страните на тортата. Запазената шапка се слага в чопъра. Трохите се поръсват върху крема само отстрани. Тортата се слага в ринг и се оставя да престои в хладилника за 1 нощ.

За украсата:
Украсява се по желание с шоколадови перлички, бонбони, кафени зърна или друго.

Торта със сушени сливи

За 16 парчета

За тестото:
100 г краве масло на стайна температура
220 г бяла захар
4 жълтъка на стайна температура
1 с.л. заквасена сметана на стайна температура
½ ч.л. сода, загасена с 2-3 чл. лимонов сок
230 г брашно

Торта със сливи

Фурната се загрява на 180 градуса. Маслото и захарта се разбиват с миксер. Един по един се добавят жълтъците, сметаната, содата и накрая брашното. Тестото става доста меко. То се разделя на 2 равни части (най-добре да се измери с кухненска везна). Оформят се две кори с диаметър 26 см и се пекат за около 10 мин. във формата за торта. След това се оставят да изстинат напълно.

За крема:
500 г изсушени меки, сочни и сладки сини сливи (не бива да са сухи и твърди)
1 ч.ч. смлени орехи
900 г заквасена сметана (поне 20% масленост)
150 г пудра захар

Сливите се мелят в чопър и се смесват с орехите. Сметаната се разбива със захарта с миксер на висока скорост, за да да стане пухкава. Добавят се сливите и орехите и се разбърква хубаво с миксера.

Сглобяване и украса:
Блатовете се намазват с крема и се поставят в ринга на тортата, за да придобие тортата хубава форма. Оставя се да престои в хладилника 1 нощ. Украсява се по желание с орехчета, перлички и др.

Торта със сливи

Да ви е сладко!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK