Храна

Мигранти с таланти представят: индийска седмица

Мулти култи колектив 17 февруари 2022, 15:13

null

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.


След мултинационалните сандвич рецепти днес се обръщаме към Индия с предложение за съвсем завършено меню, което да приготвите у дома.

"Петте основни подправки на индийската кухня са куркума, кориандър, кимион, къри и червен пипер", споделя Судир Претап Сингх, готвач с над 25 г. опит зад гърба си. Той е роден в Северна Индия, а в България идва през 1988 г. като студент в Техническия университет. Летата работи в Лондон, където трупа опит в индийските заведения и си помага за финансиране на образованието си.

"Да отидеш на ресторант е като да отидеш на лекар. Правилните подправки в правилното количество и съотношение лекуват тялото", продължава той и ни предлага три от любимите си ястия - ярки цветове и вкусове, които веднага го пренасят в родината.

Чана чат

350 г сварен нахут, охладен
½ глава червен лук, нарязана на лунички
1 среден домат, нарязан на малки парченца
1 ч.л. микс Чат масала
1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз
Сол на вкус
Сок от ½ лимон
1 с.л. зехтин

Всички продукти се смесват добре. Салатата се сервира охладена.

Чана чат

Пиле Джалфрези

За бульона:
2 глави стар лук
1 морков
1 малък картоф
1 среден домат
½ зелена чушка

Зеленчуците се нарязват на малки парчета. Поставят се в тенджера, в която се налива вода колкото да ги покрие и се варят до готовност. След това се блендират заедно с течността.

2 с.л. зехтин
1 ч.л. семена кимион
¼ глава лук, нарязана на лунички
¼ нарязана зелена чушка
½ домат, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, смачкани
1 малко парченце джинджифил, смачкано
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. микс масала за пилешко къри
¼ ч.л. микс Мадрас масала
¼ ч.л. куркума
¼ ч.л. червен пипер
¼ ч.л. кориандър на прах
¼ ч.л. кимион на прах
¼ ч.л. чили на прах
½ с.л. сол
300 г пилешки гърди, нарязани на парченца

В тиган се загрява зехтинът, след което се добавят семената кимион, лукът, чушката, доматът, чесънът, джинджифилът и доматеното пюре. Готвят се за около 1-2 мин., след което се добавят всички останали подправки и пилешките гърди. Всичко се разбърква добре за няколко минути. След това се налива по-рано приготвеният бульон и продуктите се оставят да врат на тих огън до пълна готовност на пилето.

Пиле Джалфрези

Гаджар халва

4 големи пресни моркова
100 г масло
300 мл мляко
100 захар
¼ ч.л. кардамон на прах
Кокосови стърготини за украса (по желание)
Стафиди за украса (по желание)

Морковите се белят, измиват се добре и се наситняват в кухненски робот. Слагат се в малка тенджера, добавя се вода, колкото да ги покрие, и се варят, докато омекнат. Когато са готови, водата се излива, а морковите се оставят леко да изстинат. В друга тенджерка се стапя маслото, след което се добавят отцедените моркови. Разбъркват се за 1 мин. После се добавя млякото, захарта и карадамонът. Готви се на тих огън, докато сместа се сгъсти. Сваля се от огъня, оставя се да изстине и се сервира в купички. По желание се украсява с кокосови стърготини и стафиди.

Гаджар халва

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK