Храна

Мигранти с таланти представят: 3 сандвича от 3 държави

Мулти Култи колектив 24 януари 2022, 10:26

Мигранти с таланти е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.

Панини Наполетана от Италия
Рецепта на Maрио Монтесоро от Bistro Pesto, София

Преди 8 г. Марио Монтесоро напуска родната Генуа, където има заведение и е президент на местната асоциация на ресторантьорите. Причината е любовта и малкият му син. Сигурен, че не желае да бъде "skype татко", в София започва наново това, което прави най-добре - отваря малко уютно италианско бистро, където сервира панини, салати, паста, кафе, вино. "Бистро означава малък семеен ресторант, а не по-нисък клас заведение", подчертава Марио. Характерно за бистрото е, че готвачът не е скрит в кухнята, а има директни отношения с гостите. Точно това прави и приказливият италианец, който често споделя опита си с кооперативите в Италия, социалните си проекти в подкрепа на деца и възрастни хора и мечтите си за развитието на България. Днес ни представя рецепта за панини Наполетана - традиционен италиански сандвич, който е алтернатива на пицата и се яде с прибори.


За 1 (голяма) порция

За базата:
Няколко стръка пресен магданоз
Малко червен лук
Няколко скилидки чесън
Парченце червена чушка
Малко аншоа
Зехтин

В италианската кухня често се ползва база за различни сосове, плънки и други заготовки. Точната рецепта зависи от желаното крайно количество, но като правило се използват следните продукти в следното съотношение - 30% магданоз, 30% червен лук, 25% чесън, 5% червени чушки, 1% аншоа, 9% зехтин.
Пресният магданоз, червеният лук, чесънът и червената чушка се нарязват на ситно и се поставят в купа. Добавят се аншоата и зехтинът и се разбърква добре. Може да се съхранява в хладилник 3-4 дни.

За доматения сос:
10 мл зехтин
20 г база (виж по-горе за рецепта)
50 г моркови, настъргани
1 консерва доматен сос от 400 г
Сол на вкус
Захар на вкус (ако е нужна)
Чубрица на вкус
Босилек на вкус

Приготвеното количество сос е при 400 г доматен сос от консерва. За сандвича ще бъде нужна само част от соса. Останалото количество може да се съхранява в хладилник за 3-4 дни и да се ползва за паста.
Зехтинът се загрява в тиган, след което се прибавя базата заедно с настърганите моркови. Готви се на среден огън около 3 мин. Добавя се доматеният сос и се овкусява със сол или захар в зависимост от сорта домати (опитайте на вкус). Сместа се готви около 40 мин. на много слаб огън. Щом изстине, се добавят чубрица и босилек на вкус.

За тиквичките:
1-2 с.л. база
60 г тиквички, нарязани на кубчета

Базата се загрява в тиган, където се добавят и тиквичките. Готвят се за няколко минути, докато омекнат, но не са скашкани. Оставят се да изстинат леко.

За сандвича:
3 тънко нарязани филии хляб с квас (около 100 г)
150 г доматен сос (виж по-горе за рецепта)
50 г моцарела (настъргана, отцедена)
60 г салам Наполи (лют)
2 дафинови листа или пресен босилек

Трите филийки хляб с квас се запичат на скара или тостер за около 1 мин. (така ще поемат по-малко вода). После филийките се подреждат една до друга на плота и на всички се слага доматен сос. След това на две от филийките се слагат първо тиквички, след това моцарела, а накрая - салам. Втората филийка се слага върху първата, а третата - върху втората (като капачка). Трите филийки една върху друга се запичат на скара за няколко минути. Като се извадят, най-горната филийка се намазва нежно със соса. Украсява се с дафинов лист или босилек.


Сандвич Бан ми от Виетнам
Рецепта на Ву Нгуен

Ву Нгуен е гражданин на света, живял в САЩ, Виетнам и България. След фантастична кариера в New York Times, Expedia и други големи международни компании, сега живее у нас и работи онлайн в Лондон в IT сферата. А готвенето? Готвенето е хоби, което започва с интензивни кулинарни курсове в САЩ, преминава през участие в първия сезон на българския MasterChef, създава собствено заведение за сандвичи от целия свят (UVU, уви, вече затворено) и вечната домашна кулинария, с която често дразни апетита на последователите и приятелите си в социалните мрежи. Днес Ву ни представя популярния сандвич бан ми, който е любима улична храна не само във Виетнам, а и по целия свят.


За 6 (големи) порции

За месото:
2 скилидки чесън
2 с.л. захар
1 ч.л. от микс Пет подправки (анасон, карамфил, китайска канела, съчуански пипер, семена на резене)
4 с.л. мед
1 ч.л. оризово вино
1 ч.л. соев сос
2 ч.л. сусамово олио
1 кг свинско месо

Чесънът се нарязва на ситно и се смесва с останалите продукти. Месото се нарязва на едри парчета и се добавя към сместа. Оставя се да се маринова в хладилника за 24 ч., след което се готви на грил.

За морковената туршия:
500 г моркови
1 ч.л. сол
4 с.л. захар
140 мл оцет
80 мл топла вода

Морковите се нарязват на жулиени и се смесват с останалите продукти. Бъркат се, докато захарта се разтвори. Така получената смес се оставя да престои поне 1 час.

За сандвича:
Багета
Мариновано свинско
Морковена туршия
Краставица
Люти чушки
Медена майонеза
Пресен кориандър

В багетата първо се слага свинското, след това морковите, краставиците и останалите продукти, като около 50% от съдържанието е месото. Подправя се на вкус.


Ах! отворен бъргър от САЩ
Авторска рецепта на Рори Милър от проекта "На око"

Рори Милър живее в България вече над 10 г. През годините се занимава с различни проекти - pop-up събитията Karavan Kitchen, Ах! Бирена работилница, фестивала rtm+beer и други, които винаги се въртят около хубавата храна и напитки. Най-новата му инициатива се казва На око - с нея обикаля селата в цяла България и събира рецепти от местните баби, които планира да издаде в книга. Рори е самоук готвач, който обича да измисля чудни комбинации на вкусове, текстури и аромати, което му помага в участието му в българския MasterChef. Днес ни представя една своя авторска рецепта за отворен бургер, който се приготвя с хубава тъмна бира. Наздраве!


За 2 (големи) порции

За попъра:
5 люти чушки
10 бр. тънки резена бекон
100 г крема сирене
½ ч.ч. сирене чедар, настъргано
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
Пушена паприка на вкус
10 клечки за зъби

Лютите чушки се нарязват на две по дължина и се почистват от семки. Беконът се запича за 20-30 мин. във фурна на 200 градуса, за да стане леко хрупкав. Крема сиренето, чедарът, чесънът и пушената паприка се смесват хубаво. Половинките чушки се пълнят със сместа и се увиват с по един резен бекон, който се закрепя с клечка за зъби. Чушките се пекат за 10 мин. на грил, докато сиренето се разтопи.

За бургерите:
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. мащерка
300 г телешка кайма, оформени в две кюфтета по 150 г
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
150 мл тъмна бира
1 с.л. сос Уорчестър
1 с.л. дижонска горчица
2 филийки бял хляб с квас
1 среден домат
Синьо сирене на вкус

В тиган се загряват зехтинът и маслото. Лукът се реже на кръгчета и заедно с чесъна и мащерката се пържи, докато омекне - около 4-5 мин. Двете кюфтета се поръсват със сол и черен пипер и се слагат в тигана за около 5-6 мин., като се обръщат за равномерно изпържване. На седмата минута кюфтетата се "давят" с добавяне на бирата, соса уорчестър, дижонската горчица. Кюфтетата се пържат и обръщат за още минимум 10 мин.
Хлябът се нарязва, върху него се поставя парче домат, после едно кюфте, върху него - карамелизиран лук, накрая се поръсва със синьо сирене на вкус. Сосът, който остане в тигана, се сипва в малка купичка и по желание бургерът се залива с него.
Сервира се с попър (вижте по-горе).


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK