Храна

Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Хърватия

София Павлова 12 юли 2021, 14:00

През 1899 г. братята Едуар и Андре Мишлен продават автомобилни гуми. През следващата година доказват какво е това бизнес нюх, когато решават, че ако започнат издаването на кулинарен гид за препоръчани хотели и ресторанти, то това неминуемо ще стимулира туризма и следователно ще увеличи бизнес продажбите им. 120 години по-късно най-престижните ресторанти по света ще се борят за 1, 2 или 3 звезди.
Oт известно време Балканите имат отчетливо и постоянно увеличаващо се присъствие на най-важната гастрономическа карта.
Пред нас са ширините на Югоизточна Европа, и по-конкретно, на Хърватия. Ако тръгвате натам, е хубаво да знаете, че имате избор от седем ресторанта с признание от Michelin. Общото за хърватските ресторанти е, че менютата им са съсредоточени изцяло върху националната кухня, със сезонни и местни продукти.

  • Загреб - Ресторант Noel - 1 звезда
Адрес: Ulica popa Dukljanina 1, Zagreb
Noel е единственият Michelin ресторант в столицата на Хърватия. Удостоен е с една звезда - това означава качествено меню (състоящо се от обедно, 4 и 7-степенно, както и а-ла-карт) и поддържане на постоянен висок стандарт. Ястията се поднасят в компанията на хърватски, френски и италиански вина, а един от специалитетите е Zagorski štrukli - традиционно хърватско ястие от фино тесто и пълнеж, което може да бъде варено или печено, солено или сладко, а в случая на Noel - с трюфели от Истрия.

  • Ровин - Ресторант Monte - 1 звезда
Адрес: Ulica Montalbano 75, Rovinj
През 2016 г. Monte е първият хърватски ресторант, приобщен към Michelin семейството. Даниел Декич, главен готвач и собственик, се старае винаги да работи с прясната продукция от градския пазар, а ястията, които създава, впечатляват с особена иновативност и проява на въображение. Може да избирате между три менюта, с по 6 ястия. Сред специалитетите са различни видове риби от Адриатическо море и прасе-сукалче с леща и зеле.

  • Шибеник - Ресторант Pelegrini - 1 звезда
Адрес: Jurja Dalmatinca 1, Šibenik
Богатото гастрономическо наследство на Шибеник датира още от древни римски времена. Pelegrini пленява професионалистите от кулинарния гид през 2018 г., с брилянтно морско меню от миди (с моркови и наденица, тип surf & turf), стриди, морски охлюви, морски таралежи и различни видове риба, както и ястия с месо, а акцентът е върху агнешкото и телешкото.

  • Дубровник - Ресторант 360 - 1 звезда
Адрес: Svetog Dominika BB, Dubrovnik
Разположен сред средновековните стени на Стария Дубровник и с изглед към пристанището, 360 е съвременен ресторант в старовремска обстановка. Менюто е модерно и средиземноморско, но силно вдъхновено от хърватските класики. Сред специалитетите са кремообразна основа от ряпа със запечени миди, мариновано в лайм карпачо от миди, хрупкав киноа чипс и гъста лучена супа.

  • Ловран - Ресторант Draga di Lovrana - 1 звезда
Адрес: Lovranska Draga 1, Lovran
Менюто представлява среща на традиционна Истрия и модерната средиземноморска кухня. Адриатическите риби и скариди заемат централно място под прожекторите, а преживяването в ресторанта е завършено с разкошната гледка към морето.
Сред специалитетите в Draga di Lovrana са Boškarin (местна порода истрийски говеда), хърватски вид паста, телешка опашка и агнешко филе.

  • Корчула - Ресторант LD Terrace - 1 звезда
Адрес: Don Pavla Poše 1-6, Korčula
Корчула е хърватски остров, в чието историческо сърце, само на няколко метра от водата, ресторант LD предлага на своите гости далматински ястия, приготвени със свежи и сезонни продукти (акцент са зехтинът и лавракът). Има както а-ла-карт, така и дегустационно меню.
Сред специалитетите, които не бива да се пропускат, са скаридената гьоза и гъшият дроб с ябълки, грозде, трохи от бриош и череши.

  • Новаля - Ресторант Boškinac - 1 звезда
Адрес: Suhopoljska ulica 220, Novalja
Главният готвач на Бошкинац Матиаш Брегеш използва иновативни техники, за да придаде на традиционната островна кухня модерен обрат, като същевременно запазва автентичните вкусове, цветове и аромати на остров Паг. Сред специалитете са скариди, водорасли, планктон с емулсия от босилек и бадем, както и различни видове агнешко - печено агнешко шкембе с крем от грах и мента и кисели моркови.

Освен заветната звезда, има и друга категория ресторанти, които Michelin откроява в своя гид.
Bib Gourmand ще рече място, предлагащо висококачествено изживяване на трапезата на разумна цена. Това обикновено са заведения с по-лежерна и домашна атмосфера, идеален вариант, ако искате хубава вечеря или обяд, без да трябва да обличате смокинг. Ако сте в Загреб - Agava или Tač. Ако сте в Корчула, храненето в Konoba Mate е задължително. Ако прекарвате една нощ в Сплит - резервирайте маса в Konoba Fetivi.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK