Храна

Шведските кюфтенца на ИКЕА (рецепта)

Бакхус 21 април 2020, 17:39

IKEA даде рецепта за една от най-известните си запазени марки: шведските кюфтенца. Заради корона вируса веригата затвори магазините си, затова е решила да направи нещо за тези, на които им липсва.
Рецепта (4 порции)

За кюфтенцата:

- 500 гр. телешка
- 250 гр. свинска кайма
- 1 ситно нарязана глава лук
- 1 скилидка чесън (намачкана или ситно нарязана)
- 100 гр. галета
- 1 яйце
- 5 лъжици пълномаслено прясно мляко
- сол
- пипер

За соса:

- 40 гр. масло
- 40 гр. брашно
- 150 мл. зеленчуков бульон
- 150 мл. телешки бульон
- 150 гр. прясна сметана
- 2 чаени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжица дижонска горчица

Приготовление:

1. Първо смесете каймата в купа и я намачкайте с ръце, така че да не останат бучки. Добавете ситно нарязаните лук и чесън, галетата, яйцето и разбъркайте хубаво. Накрая добавете млякото и подправете със сол и пипер.

2. С ръце направете малки кръгли кюфтенца. Поставете ги в чиния, завийте ги и ги сложете в хладилник за около 2 часа. По този начин формата им ще се запази, докато ги готвите.

3. Загрейте малко олио в тиган и добавете кюфтенцата, докато покафенеят.

4. След това ги сложете в съд за печене и покрийте. Изпечете ги в печката на 180 градуса (или 160 градуса с включен вентилатор) за около 30 минути.

5. Междувременно може да започнете соса. В тенджера стопете маслото. Добавете брашното и бъркайте хубаво, докато се смесят добре. Добавете зеленчуковия и телешкия бульон и продължете да бъркате. След това сложете сметаната, соевия сос и горчицата. Загрейте добре соса, без да завира и бъркайте докато се сгъсти.

6. Сервирайте с картофи - пържени, варени или на пюре и се насладете.

Може да принтирате рецептата в 6 стъпки тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK