Храна

Оскари за зехтина

Ивайло Харалампиев, Мадрид 26 август 2019, 11:33

Зехтините Rincon de la Subbetica – Hojiblanca (от Almazaras de la Subbetica) и Venta del Baron (от Muela Olives), произведени в испанската област Андалусия, заемат съответно първо и второ място в класацията World's Best Olive Oils. Третото е за Picual (Casas de Hualdo) от област Кастиля Ла Манча също в Испания. Единствено шеста позиция е за италиански зехтин, всички останали призьори са от Испания. Последните излъчени награди са за реколта 2018/2019г., като са взети предвид резултатите от седем международни конкурси за зехтин. В класацията EVOOWR (Extra Virgin Olive Oil World Ranking) за 2018 г. първите три места са испански зехтини: Rincon de la Subbetica DOP Priego de Cordoba, Knolive Epicure, Parqueoliva Serie Oro DOP Priego de Cordoba.

Най-известните конкурси се провеждат в основните страни производители и най-големите пазари: NYIOOC в Ню Йорк, наградата "Марио Солинас" на International Olive Council, Sol D' Oro в Италия и т.н. Самите производители решават дали да участват и на кои от конкурсите, където наградите се присъждат след сляпа дегустация.

В Топ 10 на най-добрите зехтини реколта 2018/2019 г. влизат 9 испански и един италиански зехтин.

В класациите става въпрос единствено за най-високия клас зехтин, екстра върджин (EVOO на англ., AOVE на испански). Този зехтин представлява чист "сок от маслини", извлечен единствено чрез механични процедури при температура под 27 градуса, което гарантира запазване на всички полезни свойства. Както и при вината, през последните години нараства интересът към екологичните екстра върджин зехтини, които се класират в отделен ранкинг.

"Познавам отблизо два конкурса, най-големия NYIOOC с над хиляда участници през 2018 и Leone D’oro dei Mastri Oleari в Ломбардия, който насърчава биоразнообразието. Също италианския гид Flos Olei, както и Olive Japan в Токио. Конкурсите имат свои уникални правила, като обединяващото е постоянно да се повишава качеството на предлагания в света зехтин", казва за "Бакхус" Анна Петкова.

След повече от двайсет години като икономист в мултинационални компании свързани с хранителната промишленост в България и чужбина, тя решава да превърне в професия дългогодишния си интерес към зехтина и доброто хранене. От 2018 г. Анна е сертифициран сомелиер на зехтин от Olive Oil Times Education Lab & International Culinary Center в Ню Йорк. От октомври 2018 г. е активна и образователната й платформа www.mypureolive.com/bg. Тя преподава също в кулинарни училища и други форуми свързани с храната.

Конкретните й препоръки при избора на зехтин екстра върджин: на опаковката задължително да е посочено, че зехтиновото олио е extra virgin, да присъства страната или региона на произход, както и да се избягват продукти с обозначение "от масла от ЕС и non EC". Много важен е срокът на годност. Зехтинът запазва максимално полезните си свойства през първата година. Ако тази информация липсва, да се избере зехтин с максимално отдалечен във времето срок на годност, което е показател, че е извлечен и бутилиран по-скоро.

Каталогът EVOOLEUM World’s TOP100 Extra Virgin Olive Oils 2019 на специализираното в областта на зехтина испанско издателство Mercacei (те публикуват и луксозното списание Olivatessen by Mercacei) класира стоте най-добри зехтина на годината участващи в наградите EVOOLEUM Awards. Изданието на английски и испански включва речник с често използвани около зехтина термини и селекция на най-добрите специализирани магазини в света. Вътре испанският шеф Кике Дакоста (три звезди "Мишлен" в ресторанта си в Дения, близо до Аликанте) предлага пет рецепти със зехтин екстра върджин. (www.evooleum.com, цена 19.50 евро.)

Засилваща се тенденция на развитите пазари е производството на Premium екстра върджин зехтин. "Извличаме нашия примиъм зехтин само от първите все още зелени маслини от настоящия сезон, разполагаме с машини само за това производство", казва Клара Исабел Парехас от испанския производител Aroden. Те представят своя примиъм зехтин Cladivm на най-големия кулинарен конгрес в света "Мадрид фюжън". Тази година зехтинът е избран за най-добър на Иберийския полуостров от основания в САЩ клуб Fresh-Pressed Olive Oil. Вече над десет години те пътуват по света "на лов" за най-добрите зехтини.

Зехтин екстра върджин произвеждат и много селски и луксозни еко хотели от своите парцели, дори и когато това съвсем не е основната им дейност. Хубав зехтин в оригинална бутилка се смята за един от най-добрите подаръци по всякакъв повод. Такъв е случаят на La Nava del Barranco, луксозно частно имение в Кастиля Ла Манча което може да бъде наето единствено изцяло, а не по стаи. Част от територията от 3000 хектара е засадена с маслинови дървета. Напълно био зехтин извличат и в друго луксозно имение, La Donaira в област Андалусия, където се прилагат последните постижения на устойчивото селско стопанство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK