Храна

Камбуча дресинг с мед, лютивка и чесън

Венко Симеонов 11 януари 2018, 16:33

Цялото интервю с Венко може да прочетете тук.

***Сложност 3/5***

Защото... е трудно да уцелим момента, в който чаят е станал на камбуча, но изпуснем ли го, става чудесен оцет. Ферментиралият чесън пък мирише много по-малко и можем да си овкусяваме салатата без притеснения от неприятни странични ефекти.

Как се прави... Приготвяме запарка от зелен или черен чай със захар и охлаждаме до стайна температура. Добавяме сода от камбуча (или гъба камбуча, ако имаме приятел, който си е завъдил). Покриваме с марля и оставяме за месец-два някъде, където няма да ни притеснява миризмата, без значение дали на тъмно или на светло. На повърхността се образува гъба от камбуча под формата на медузеста палачинка. Отделяме гъбата и можем да я ползваме за закваска на нов разтвор с чай и захар. Във вече ферментиралия разтвор, който е станал на оцет, добавяме нарязан чесън, люти чушки или лютивка и мед (около 30% от разтвора). Покриваме отново с марля и оставяме за вторична оцетна ферментация още 2 седмици. След това пресипваме в буркан с капачка, като не затваряме плътно, така че, ако има отделяне на въздух, той да има откъде да излезе.

Резултатът... Дресинг за салата със сладко-кисел-лютив вкус, полезни свойства и чеснов аромат много по-лек от този на пресен чеснов сос.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK