Актуално - Ресторант на годината

"Мусала палас" спечели голямата награда "Ресторант на годината "Бакхус" – Chivas Regal" за 2008 г

Бакхус 05 февруари 2009, 12:30
"Мусала Палас"

Победителите в останалите категории са: "Дебют" - "Нино", София; "Най-добра
селекция на напитките" - "Стара София", София; "Авторска кухня" - Пламен Петров, La
Famiglia
, Варна.

За принос в ресторантьорството бе отличен Андре Токев, председател
на Асоциацията на професионалните готвачи, а за най-добър сайт – www.chefs-bg.com.

Наградата "Ресторант на читателите" на списание "Бакхус" бе връчена на Chef's след
онлайн гласуване за избора й на www.bacchus.bg.

"Ресторантьорството е сред най-динамично развиващите сектори през изминалите
години у нас и тазгодишният конкурс "Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal"
затвърди тенденцията. Все повече внимание се обръща и на детайлите, но преди всичко
на това, което е в чинията. Хората имат възможност да пътуват повече и сравняват
видяното зад граница с предлагането у нас. А това допринася за вдигането на общото
ниво. Впечатление прави засилването на авторския момент в създаването и
приготвянето на ястията, въпреки че за истинска авторска българска кухня е рано да се
говори", обясни Любомир Бояджиев, мениджър проект "Ресторант на годината" 2008 г.

Гостите на галавечерта имаха възможност в изискана обстановка да се насладят
на шестстепенно меню в компанията на шестима топ български готвачи. Мариян
Бориславов – шеф-готвач на ресторант Rainbow Plaza, Петър Михалчев – суши и сашими
мейкър, Ивелина Иванова – шеф-готвач на списание "Меню", Велин Великов – шеф-
готвач на ресторант "Мусала палас", Димо Димов – шеф-готвач на Cult Gourmet Catering,
и Андре Токев – шеф-готвач в ресторант "Къщата с часовника", демонстрираха на живо
приготвянето на своите кулинарни специалитети. Те бяха елегантно съчетани с вина и
напитки с високо качество, поднесени с професионализъм за уникално преживяване на
гостите, което те биха имали само в един истински класен ресторант.

Ресторант "Мусала палас", Варна, печели за втори път приза в категория
"Ресторант на годината" на списание "Бакхус" след този за 2006 г. Думите, които
прилягат най-добре за този ресторант, са гурме, лукс, класика. Постоянството е едно от
най-големите достойнства на "Мусала палас". За кухнята продължава да се грижи шеф-
готвачът Велин Великов, който залага на изключително добре приготвените класически
ястия. Огромната страст, с която сомелиерът Любомир Стоянов поддържа избата на
ресторанта, както и всички останали напитки, превръщат "Мусала палас" в сбъдната
мечта за всеки истински ценител.

"Ресторант на годината "Бакхус" – Chivas Regal" е сред целогодишните инициативи на екипа на списание "Бакхус" за утвърждаване на гурме културата в България, сред които е и конкурсът "Българско вино на годината". Класацията на най-добрите ресторанти у нас стартира за пръв път през 2001 г. с подкрепата на Chivas Regal и през изминалите години се утвърди като престижно отличие за ресторантьорите, готвачите и сомелиерите. Целта на конкурса е насърчаване и развитие на високи професионални стандарти в българските ресторанти. Той допринася за създаване на критерии сред клиентите за оценка на качествени храни, напитки и обслужване и прави по-лесен избора им на заведение за хранене.

Кой кой е сред номинираните и наградените

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK